Feb 14 2018

Het voorbije weekend vond in “de Wezenberg” het Vlaams jeugdkampioenschap plaats. Deze wedstrijd vormt voor de jonge zwemmers het sluitstuk van het eerste deel van het zwemseizoen. SVAZ was aanwezig met 11 zwemmers! Amelie, Yentl, Anais, Dali, Zita, Yarno, Olivier, Nora, Senne, Yani en Cas gaven heel het weekend het beste van hunzelf. Hieronder een korte samenvatting van hun prestaties. 

 

Vrijdag PM

 

Wedstrijd op vrijdag avond, dat betekend meestal dat de langere afstanden op het programma staan. Het was Senne die voor SVAZ de spits mocht afbijten. Senne kreeg de opdracht om zo mooi te zwemmen als hij kon en voerde dit goed uit. Hij dook het water in en 800m later was hij de trotste eigenaar van een bronzen medaille! Proficiat Senne!Voor WZ1 mochten Amelie en Dali het VJK in gang zwemmen. Dit beide op de 800m vrije slag.

 

Amelie beet de spits af. Op haar eerste 800m in groot bad startte ze snel, maar ook de rest van haar reeks begon met met een zeer hoog tempo. Op 400m zwom ze net geen nieuwe besttijd (5.19.30) maar werd het al duidelijk dat ze haar tempo niet kon aanhouden. Met een tijd van 10.53.13 wisten we als trainers dat er normaal veel meer inzat, maar dat het spijtig genoeg niet haar weekend ging zijn.

 

Dali stond vervolgens al te popelen om te mogen starten. Ze had de vierde inschrijvingstijd dus het beloofde spannend te worden. Dali startte net zoals Amelie heel vlot en stoomde net niet door naar een nieuwe besttijd op 400m (4.50.11). Ondertussen hadden de ‘oudere’ zwemmers van WZ1 gedaan met hun training, klaar om te supporteren! De tweede 400m vertraagde Dali haar tempo iets waardoor ze de zwemsters in banen 4 en 5 moest laten wegzwemmen. De derde plaats lag voor het grijpen al werd het nog spannend met een zwemster die nog kwam opzetten. Dali liet zich niet doen en zwom in een nieuwe besttijd 9.51.26, knap naar de derde plaats!  

 

 

Zaterdag AM

 

Op zaterdag kon de wedstrijd voor alle zwemmers echt beginnen.
Het waren Yentl, Zita en Amelie die als eerste het water in mochten om 200 wisselslag af te werken.Yentl voelde zich voor de wedstrijd niet 100% door lichte ziekte maar wilde er toch vol voor gaan. Ze startte goed en lag onder het schema van haar besttijd. Helaas moest ze de laatste 50m even stoppen omdat ze geen lucht meer had. Hierdoor zwemt ze net boven haar besttijd.

 

Zita had er duidelijk zin in en vertrok snel. Bij de schoolslag stoomde ze verder door. Jammer genoeg kon ze niet meer extra versnellen bij de crawl toch verbeterde ze knap haar besttijd met 5 seconden!

 

Amelie stond na haar mindere wedstriijd van gisteren toch terug met volle moed aan de start. Ze ging er volledig voor maar de tijd viel hier ook helaas tegen. Ze zwom net iets meer dan een seconde boven haar besttijd.

 

Vervolgens waren het Senne en Olivier die hun geliefde 400m vrije slag mochten zwemmen.Olivier vertrok pijlsnel en lag na 200m nog 5 seconden voor op zijn beste tijd, na 300m bleef hier nog 2sec van over en de laatste 100m was er spijtig genoeg te veel aan voor Olivier. Heel gedurfd vertrokken dus zeker heel goed geprobeerd van maar uiteindelijk toch een beetje boven zijn beste tijd gezwommen. Op naar de volgende koers.

 

Ook Senne vertrok heel snel, hij zwom een vrij constante 400m en hij kon er nog een kleine eindsprint uitpersen. Hij doet zo bijna 4 seconden van zijn beste tijd en wordt hiermee heel knap 5de!

 

Vervolgens is het de beurt aan de jongste meisjes.Nora zwemt een hele knappe 100m schoolslag en doet bijna een seconde van haar beste tijd. Die schoolslag begint alsmaar beter te gaan! Haar prestatie resulteert in een heel sterke 5de plek!

 

In dezelfde reeks start ook Anais aan haar 100m schoolslag. Anais is in topvorm dit weekend en zwemt hier bijna 2 seconden sneller als haar beste tijd. Als kers op de taart wordt ze hiermee 3de en mag ze een bronzen medaille in ontvangst gaan nemen! Proficiat Anais!

 

Vervolgens zijn onze twee schoolslag jongens aan de beurt.Yarno duikt het water in en snelt naar een nieuwe besttijd op 200m schoolslag. Ruim een seconde sneller dan zijn beste tijd in klein bad! Het resultaat is een knappe 6de plaats!In de baan naast Yarno is het Cas die bijna 10 seconden van zijn beste tijd zwemt en hiermee op 60 honderdsten van het brons belandt! Een knappe 4de plek dus voor Cas na een heel sterke race!

 

Als laatste zwemster in de voormiddag is het Dali die mag aantreden op 1 van de zwaarste nummers van dit VJK, de 200m vlinderslag. Dali startte zoals gevraagd, vlot zwemmend. Verder hield ze haar tempo redelijk goed vast. Enkel de laatste 50m kreeg ze een paar klopjes van de hamer desondanks zwom ze sterk naar een nieuwe besttijd die bovendien goed was voor een mooie 5de plaats.

 

Zaterdag PM

 

In de namiddag staat het koningsnummer op het programma.
Cas, Yarno, Senne, Olivier en Amelie staan aan de start van de 100m vrije slag.Als eerste is het Cas die het water induikt. 100m later staat er een tijd op het bord die niet helemaal was zoals gehoopt. Een paar tienden erbij voor Cas, hopelijk kan hij zijn vorm van de voormiddag terugvinden voor de volgende wedstrijden.

 

Na Cas is het Yarno die zijn 100m afwerkt. Een hele sterke race voor Yarno, hij doet een volle seconde van zijn beste tijd en wordt hiermee heel knap 10de.Vervolgens zijn het Olivier en Senne die naast elkaar het water induiken. Ze doen beide ongeveer 3 tienden beter als hun vorige besttijd en worden hiermee heel mooi 6de en 9de van Vlaanderen!

 

Ook Amelie zwemt de 100m vrije slag. Met een snelle eerste 50 gaat ze van start, maar kan dit zoals bijde vorige koersen niet volhouden. Ze doet een beetje bij haar besttijd. Hopelijk kan ze zich oppeppen om het beste te maken van de wedstrijden die nog volgen dit weekend.

 

Na het koningsnummer zijn Cas en Yarno terug aan de beurt. Ditmaal op de 200m wisselslag.Cas zwemt hier zijn beste koers van het weekend door maar liefst 14 seconden beter te zwemmen dan zijn beste tijd in groot bad. Hij heeft duidelijk vooruitgang geboekt op al zijn slagen en laat dit zien in deze 200m wisselslag. Hij is duidelijk (terecht) heel erg tevreden en komt met een grote glimlach uit het water.Ook Yarno komt aan de start van de 200m wisselslag, door een heel sterke vlinderslag en vrijeslag zwemt ook hij bijna 2 seconden sneller als zijn beste tijd! Knap gezwommen Yarno!Vervolgens is het tijd voor de 100m rugslag.Senne zwemt hier bijna een seconden sneller als zijn besttijd en let heel goed op zijn techniek. Goed gedaan Senne!

 

Voor Olivier verloop deze koers iets minder goed. Zijn lievelingsslag gaat steeds gepaard met een stevige dosis stress… Na een stevige start kan hij dit de 2de 50m niet meer volhouden. Hij zal een paar tienden trager zwemmen als zijn beste tijd maar wordt hiermee toch nog mooi 4de. Op naar de volgende wedstrijd!

 

Vervolgens is het Yentl die 400m vrije slag mag zwemmen. Door een stevige start en een sterke 3de 100m kan ze zeer tevreden zijn met haar tijd, bijna 9 seconden sneller als haar besttijd!Ook Dali komt aan de start van de 400m vrije slag. Na de goede 800m vrije slag van gisteren waren de verwachtingen hooggespannen. Ze kan deze verwachtingen niet volledig inlossen maar doet wel bijna een seconden van haar beste tijd. Hiermee strand ze net naast het podium op een mooie 4de plaats. Proficiat Dali!

 

Als laatste wedstrijden van de dag staan de aflossingen op het programma. Het zijn de jongste jongens die de spits afbijten.Het Brabo A team met Cas en Senne komt heel sterkt voor de dag. Cas snelt na een vermoeiende dag naar een evenaring van zijn beste tijd op 100m schoolslag. Het team lijkt heel lang vrede te moeten nemen met de 2de plaats op de 4x100 wisselslag maar dit was zonder de eindsprint van Senne gerekend. Senne zwemt nog 15m toe op het team dat eerste ligt en onder luid gejuich van heel het zwembad tikt hij met zijn team als 1ste aan! Proficiat Senne en Cas met jullie gouden medaille!

 

Ook het Brabo B team met Yarno en Olivier geven na een vermoeiende dag nog alles wat ze in zich hebben. Beide doen ze hun uiterste best en zwemmen ze rond hun beste tijden. Ze stranden hiermee op een knappe 5de plek met hun team! Proficiat jongens!

 

In de voorlaatste reeks is het Zita die mag aantreden in het Brabo B team op de 4x100 wisselslag. Zita is duidelijk niet meer zo fit en kan niet het beste van haar kunnen laten zien. Ze wordt samen met haar team 10de!In de laatste reeks mogen Amelie en Dali aantreden met het Brabo A team. Ze zwemmen beiden degelijke tijden en maken geen schoonheidsfoutjes zoals de andere teams. Ze worden daarom knap 3de. Ze mogen dan ook een bronzen medaille in ontvangst gaan nemen! Proficiat meisjes!

 

Zondag AM

 

Het waren de meisjes van WZ1 die op zondag de spits mochten afbijten. Yentl, Zita en Amelie traden aan op de 100m schoolslag.
Geen van de drie kon hier echt een mooie wedstrijd neerzetten, op naar de volgende races.

 

Vervolgens was het de beurt aan de twee rugslag jongens van WZ2. Olivier en Yani stonden beiden zonder al te veel zenuwen aan de start. Ze starten allebei stevig en kunnen hun tempo vrij goed volhouden. Yani zwemt 10 sec sneller als zijn vorige beste tijd in groot bad en ook Olivier zwemt een zeer mooie tijd, hij blijft maar net boven zijn beste tijd in klein bad en kan dus tevreden zijn. Yani en Olivier belanden hiermee mooi op plaats 5 en 6!

 

Na de jongens is het de beurt aan Anais en Nora, zij komen aan de start van de 400m vrije slag.Nora zwemt ongeveer hetzelfde tempo als haar beste tijd in klein bad. Op het einde moet ze een beetje toegeven op haar tijd en zal ze net boven haar persoonlijk record in klein bad eindigen. Aangezien ze 8 keerpunten minder heeft kunnen nemen in het lange Wezenberg zwembad mag ze hier zeker tevreden mee zijn!


Anais zet haar bloedvorm verder om in super tijden. Met een snelle start en een sterk einde duikt ze 10 seconden onder haar beste tijd in klein bad. Een heel sterke prestatie dus! Ze komt hiermee op de 6de plaats te staan!

 

Dan was het terug de beurt aan de schoolslag jongens. Yarno en Cas aan de start van de 100m schoolslag.Cas kwam deze keer niet echt in de wedstrijd. Zowel zijn eerste als zijn 2de 50m waren ondermaats en hij zal boven zijn beste tijd uitkomen. Hij zal wel nog 6de eindigen in het klassement.


Yarno kon dan weer wel onder zijn beste tijd duiken. Met een techniek die er al iets krachtiger uitzag dan de voorbije dagen kon hij ruim 2 seconden van zijn beste tijd doen. Hij zal daarmee de 5de plaats bemachtigen.

 

In de laatste reeks van de voormiddag is het Dali die aan de start staat van de 100m vlinderslag. Ze vertrekt stevig en weet haar tempo goed vol te houden. Ze tikt aan in een nieuw persoonlijk record met een verbetering van bijna een seconde. Ze pakt hiermee een mooie 6de plaats.

 

Zondag PM

 

In het laatste dagdeel mochten Nora en Anais de spits afbijten op de 100m vrije slag.Nora was even niet bij de les en wiebelde nog een beetje op de startblok. Hierdoor werd ze spijtig genoeg uitgesloten. De trainers klokte wel een mooie tijd die een dikke anderhalve seconde onder haar beste tijd lag. Goed gezwommen van Nora, bewegen op de blok zal ze vanaf nu hopelijk nooit meer doen.

 

Anais was haar bloedvorm nog steeds niet verloren en snelde naar een tijdsverbetering van twee seconden op haar beste tijd in klein bad! Ze werd hiermee 5de en belande op een zucht van het podium. Ze verovert hier ook een plaats in het brabo aflossingsteam mee! Proficiat Anais!

 

Na de jongste meisjes was het de beurt aan de oudere meisjes.

 

Amelie, Dali en Zita hadden zin om een laatste keer individueel te knallen dit op de 200m vrije slag.

 

Zita liet dit duidelijk zien en schoot van in het begin weg. De tweede en derde 50m moest ze even temporiseren om de laatste 50m uit te pakken met een geweldige versnelling. Dit alles resulteerde in een verbetering van haar besttijd met liefst 11,5 seconden!

 

Amelie pepte zich nog een laatste keer op en vertrok net zoals Zita snel. Ze hield haar tempo goed vol en kon op het einde nog licht versnellen. Zo zwom Amelie ook naar een nieuwe besttijd. Ondanks de medaille op zaterdag (aflossing) was het duidelijk niet Amelie haar weekend. Wel liet ze zien wat voor mentale weerstand ze kan bieden. Nu genieten van de week, niet teveel denken aan zwemmen en daarna weer met opgeladen batterijen aan de start! Na de krokusvakantie nog even rustig aan op de training en zien hoe de resultaten dan zijn op de ADSR.

 

Dali vertrok goed maar de rest van haar reeks zwom zeer snel. Ze probeerde aan te pikken maar moest de rest lossen om zo haar tempo te vinden. De laatste 50m kon ze nog iets versnellen. Ook Dali zwom zo meer dan een seconde onder haar besttijd.

 

Ook de jongens van WZ2 kwamen uit op diezelfde 200m vrije slag.
Cas, Yarno, Olivier en Yani startte allemaal in éénzelfde reeks, veel werk voor de trainers dus…Cas kwam niet volledig in zijn tempo en zwom een paar seconden boven zijn beste tijd in klein bad. Hopelijk heeft hij nog wat energie achter de hand voor de aflossingen.Yarno en Yani konden hun snelle start goed doortrekken in de tweede 100m. Ze doen 3 en 2 seconden van hun beste tijd en kunnen hier heel tevreden mee zijn.Senne werkt een goede race af waar hij wel de 3de 50 iets te behouden zwemt. Toch laat hij een mooie tijdsverbetering zien van bijna 3 seconden en strandt hij op de 8ste plaats!

 

De snelste van de hoop WZ2 zwemmers was Olivier. Na een voorzichtige start komt Olivier heel sterkt terug de 2de 100m. Een verbetering van bijna 6 seconden en een 7de plaats is het resultaat! Goed gezwommen!

 

Na de jongens was het nog een laatste keer de beurt aan de 2 jongste meisjes. Deze keer aan de start van de 200m wisselslag!Nora was deze namiddag duidelijk een beetje verstrooid. Het werd een wedstrijd om snel te vergeten waarbij ze per ongeluk een beetje extra vlinder zwom met een uitsluiting tot gevolg… Een goede leerschool voor Nora deze namiddag, deze fouten zal ze nooit nog maken in haar zwemcarrière!

 

Anais liet nog een (voor)laatste keer zien dat ze in topvorm is door 2 seconden sneller te zwemmen als haar beste tijd in klein bad. Met een ijzersterke schoolslag en vrije slag snelt ze naar een 6de plaats! Topweekend voor Anais!

 

Vervolgens stond Yentl aan de start van de 100m rugslag. De eerste 50m ging heel snel, zo snel dat ze vergat dat het 100m was en dus beter een keerpunt kon maken in plaats van aan te tikken. Ze zette haar foutje snel recht en zwom op frustratie haar 2de 50m. Haar eindtijd was uiteindelijk minder dan een seconde boven haar besttijd. De fout van het keerpunt zal ze zeker niet meer maken.

 

Om het weekend af te sluiten zijn er natuurlijk de aflossingen!De jongste meisjes bijten de spits af met Anais in het Brabo team voor de 4x100 wisselslag. Na 300m leek de strijd voor de bronzen medaille verloren maar Anais dacht hier anders over. Als een raket zwemt ze haar laatste 100m vrije slag van het weekend en zoeft ze voorbij haar tegenstander naar plaats drie. Hierbij zwemt ze de snelste tijd van alle vrije slag zwemsters in de aflossingen. Ze pakt samen met haar team de bronzen plak mee naar huis! Proficiat Anais!

 

Vervolgens treden alle SVAZ-jongens aan in de 4x100 vrije slag aflossingen. Nog straffer, heel het A team bestaat uit enkel SVAZ zwemmers!

 

Het B team met onze Cas zwemt naar een uitstekende 5de plek. Cas laat hier ook een mooie besttijd optekenen voor zijn team en laat zien dat ook hij in goede vorm was dit weekend.


Het A team met Yarno, Senne, Olivier en Yani snelt met 4 sterke tijden naar een 1ste plaats! De vier jongens van SVAZ zijn samen het “beste” team van Vlaanderen en vieren dit uitbundig na de spannende aankomst waarbij Senne net voor de tegenstanders de muur raakt! Proficiat jongens!

 

Als laatste zijn het Zita, Amelie, Yentl en Dali die samen met hun brabo team het weekend afsluiten op de 4x100 vrije slag.Yentl en Zita zwemmen in het B team naar een 10de plaats! Beide waren ze heel vermoeid van het lange weekend maar gaven ze nog een laatste keer alles wat ze hadden. Goed gezwommen meisjes.Ook Amelie en Dali gaven nog 1 keer alles wat ze hadden in het A team van brabo. Met hun jong team zwommen ze naar een mooie 8ste plaats.

 

Na een lang weekend kunnen we genieten van de mooie resultaten die er gezwommen zijn en kunnen we proberen te leren uit de mindere resultaten. Zo kunnen we er terug invliegen na een welverdiend weekje vakantie. Proficiat aan alle zwemmers en geniet van jullie verlof!

 

Filip, Yoshi, Hanne, Jille en Yassin

Steun ons: koop via Trooper!

banners 04

Partners SVAZ

BRABO website

logo