Een zwemwedstrijd kan enkel doorgaan wanneer er voldoende officials zijn om deze correct en volgens de FINA-reglementen te laten verlopen. Tot de basistaken van een official behoren onder meer: tijdsopname, beoordelen keerpunten, registreren van aankomstvolgorde, beoordelen zwemstijlen.
Telkens een club deelneemt aan een wedstrijd dient ze officials af te vaardigen. Het aantal hangt af van het type wedstrijd en het aantal zwemmers dat ze inschrijft. Bij onze club hebben we momenteel groep van een 10-tal officials die de wedstrijdzwemmers ondersteunen. Deze zijn grotendeels ouders van zwemmers uit de WZ1.
Daarom doen we een warme oproep aan alle ouders om de opleiding tot zwemofficial te overwegen. Iedereen is welkom, in het bijzonder ouders van de WZ2 en ook de SN. Deze laatsten nemen maar in beperkte mate aan wedstrijden deel. Het traject om official te worden neemt echter typisch enkele maanden in beslag, dus als uw zoon/dochter op weg is naar de WZ2, zou u alvast de opleiding kunnen aanvatten.
Over voldoende officials beschikken is van levensbelang voor elke zwemclub. Zo kan de wedstrijdkalender optimaal gepland worden, kan de workload voldoende gespreid worden tussen de officials en worden boetes vermeden.
Maar nog belangrijker: zwemofficial zijn is fun… en heeft aanzienlijke voordelen:
- U staat letterlijk aan de rand van het zwembad en bent zo een bevoorrecht (en niet-betalend) toeschouwer.
- Een paar lange uren vliegen voorbij wanneer je met chronometer, startkaarten of het beoordelen van keerpunten in de weer bent.
- U leert de finesses van de zwemsport kennen. Hierdoor ben je nog beter uitgerust om voor je kind te supporteren.
- De club voorziet een onkostenvergoeding per gefungeerde wedstrijd. Deze wordt op het einde van het seizoen uitgekeerd.
- U bent betrokken bij de clubwerking en krijgt het nodige respect van zwemmers en andere betrokkenen.
- U kiest zelf aan welke wedstrijden u deelneemt. Dit zijn in regel enkel degene waar uw eigen kind zwemt, tenzij u dat zelf anders aangeeft in de planning.
De opleiding tot TAK (tijdsopnemer, aankomstrechter, keerpuntrechter) – dit is het basisniveau zwemofficial – gebeurt in drie stappen:
- Theorie – u volgt een avondles waarop de relevante wedstrijdreglementen worden overlopen. Op een tweede avond neemt u deel aan een theoretische proef om uw kennis te bevestigen.
- Stage – vervolgens loopt u stage tijdens twee wedstrijden. Hierbij worden de praktische vaardigheden (tijdsopname, aankomsten, stijlbeoordeling, etc.) geoefend.
- Examen – tijdens opnieuw twee wedstrijden toont u dat u de vereiste vaardigheden onder de knie hebt.
Meer informatie kan u vinden op de website van de Vlaamse Zwemfederatie: http://www.zwemfed.be/officials/zwemmen-en-masters/tak
Indien je interesse hebt, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of spreek iemand van het SVAZ official team aan:
- Etienne Desfosses
- Tim Marichal
- Frank Baart
- Anja Van Campenhout
- Jurgen Anthoni
- Raf Cornelissen
- Kris De Winter
- Franky Van Limbergen
- Marc Bellinkx
- Peter Vervloet
- Leen Struyf