Aanbod - Masters bij SVAZ

Welkom

Wie na één of enkele sessies volwassenzwemmen iets gedrevener wil trainen en aan zwemwedstrijden wil gaan deelnemen, kan binnen SVAZ terecht bij de Masters. Ook als je met de nodige basis (terug) wil beginnen met competitiezwemmen is er bij de SVAZ-masters zeker een plaatsje voor jou.  Je bent bij ons welkom vanaf 20 jaar (pre-master) en er is geen maximumleeftijd.

Masterszwemmen is niet exact hetzelfde als wedstrijdzwemmen

Als zwemmer ga je natuurlijk uit van je eigen prestatie en hoe je die kan verbeteren in competitie. Je kan bij ons met je zwemtalenten terecht en je kan ze bij ons uitbouwen door te werken aan techniek, kracht en uithoudingsvermogen. Een masterzwemmer presteert naar mogelijkheid en zet een zo goed mogelijke prestatie neer ergens tussen kunnen en willen. Regelmatig zwemmen we een aflossingswedstrijd mee en vooral hier wordt dan ook duidelijk dat de super individuele sport die competitiezwemmen eigenlijk is, voor een groot deel een teamsport wordt.
 

Internationaal zijn er onder het FINA masters motto "Fitness, Friendship and Understanding through Swimming" meer dan 100.000 volwassenen die wedstrijden zwemmen.
 

Een SVAZ master is een competitiezwemmer

Elke SVAZ master heeft een competitievergunning bij de VZF (Vlaamse Zwemfederatie).
Om de nodige uithouding en conditie op te bouwen is er in het competitiezwemmen voor instappers een ‘inwerkperiode’ (max. 1 jaar) voorzien alvorens je een eerste wedstrijd zwemt. Voor reeds geoefende (ex-) zwemmers is deze periode uiteraard korter.

De SVAZ masterzwemmers doen mee aan verschillende wedstrijden:

Zwembadwedstrijden : de officiële zwemafstanden, van 50m sprints tot 1500m lange afstand
Openwater zwemmen : van 1000 meter tot 5 km, occasioneel een 10km

We vragen van elke SVAZ master het engagement om minstens 4 wedstrijddagen mee te gaan op wedstrijd. (openwater of zwembad, naar eigen keuze. Swimmathon telt ook mee en onze thuiswedstrijd is een spreekwoordelijke ‘must’). Kom je niet aan dit aantal dan word dit volgens een interne regeling afgehandeld.  Zwem je helemaal geen wedstrijden dan vragen we om de licentie terug te betalen aan de club.

De wedstrijden zelf zwem je tegen zwemmers van je eigen niveau.  In de uitslagen sta je ingedeeld per categorie (zie ook tabel hieronder).

De verschillende categorieën, elke 5 jaar maak je 'promotie' :

20 - 24 jaar Pre-master

45 -49 jaar Master E

70 - 74 jaar Master J

25 - 29 jaar Master A

50 -54 jaar Master F

75 - 79 jaar Master K

30 - 34 jaar Master B

55 - 59 jaar Master G

80 - 84 jaar Master L

35 - 39 jaar Master C

60 - 64 jaar Master H

85 - 89 jaar Master M

40 - 44 jaar Master D

65 - 69 jaar Master I

90 - 94 jaar Master N …..en verder

 

De Openwater wedstrijden hebben andere categorieën, deze zijn per 10 jaar ingedeeld.

Op deze wedstrijden zwem je per categorie (soms enkele samengevoegd) en in de uitslag sta je ook per categorie ingedeeld.

 

senioren A

19-24 jaar

senioren B

25-34 jaar

senioren C

35-44 jaar

senioren D

45-54 jaar

senioren E

vanaf 55 jaar

 

Je stopt niet met sporten omdat je ouder wordt, maar je wordt ouder omdat je stopt met sporten!

Steun ons: koop via Trooper!

banners 04

BRABO website

logo