Okt 04 2015

Wie is wie? Onze Officials en Afgevaardigden

week van de officialDeze week is uitgeroepen tot de "week van de official". Zonder officials kunnen we helaas geen zwemwedstrijden inrichten en zijn deze mensen dus onmisbaar binnen het zwemgebeuren. Iedere club is verantwoordelijk om een aantal officials, bepaald aan de hand van het aantal inschrijvingen, mee te brengen naar iedere wedstrijd waar men wenst deel te nemen. Het is dan ook voor iedere club belangrijk om een groep officials te hebben die zich engageren om van iedere wedstrijd een succes te maken. Naast de officials hebben de clubs ook een afgevaardigde nodig per wedstrijd om de communicatie tussen wedstrijdleiding en club te stroomlijnen.

Iedere official heeft de nodige theoretische en praktische examens afgelegd alvorens hij of zij mag fungeren. Initieel ben je TAK official oftewel Tijdsopnemer - Aankomstrechter - Keerpuntrechter. Naderhand kan je jezelf verder kwalificeren tot starter, jurysecretaris of kamprechter. Binnen onze club hebben we zowel TAK officials als starter, kamprechter als afgevaardigden. Graag stellen we sommige dan ook aan jullie voor en willen we graag al onze officials en afgevaardigde met een virtueel boeket bedanken voor hun engagement!

 

Anja van Campenhout / TAK Official

 

anja- Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben orthopedisch chirurg en docent aan KULeuven. Daarnaast uiteraard ook nog mama van Jari (ex-wedstrijdzwemmer en nu trainer dolfijntjes en bij het volwassenzwemmen) en Naomi (WZ1) en partner van Frank (SVAZ secretaris). We kunnen dus stellen dat dit een zwemmende familie betreft.
- Waarom ben je official in de zwemsport?
Toen Jari startte met wedstrijdzwemmen (als 8-9 jarige bij de eendjes) werd ons de vraag gesteld of we dit wilden doen. Het leek me wel leuk om de lange wedstrijdzondagnamiddagen nuttig te vullen naast het zwembad ipv. in een warme tribune. Je probeert immers meestal toch naar de wedstrijden van je kinderen te gaan kijken. Je leert er meteen alle regeltjes van de zwemsport en je ontmoet er geregeld nieuwe mensen.
- Hoe lang ben je reeds official?
Ongeveer 10 jaar nu
- Wat is de mooiste zwemstijl voor jou?
Vlinderslag. Ik probeer dit ook af en toe (bij de masters) – dit wordt door mijn kinderen dan ‘overlevingsslag’ genoemd- en kan dan nog meer bewondering opbrengen voor de zwemmers die het correct kunnen zwemmen.
- Heb je anekdote die je kan delen nav een gebeurtenis op een wedstrijd?
Een van de leuke aspecten aan de taak als official is het omgaan met de jongere zwemmertjes. Ze zijn vaak heel nerveus en vragen dan aan de official welke slag en hoever ze juist moeten zwemmen.
- Wat is het leukste nummer om te jureren?
Wisselslag waar voldoende aandacht voor de keerpunten nodig is. Bij jonge zwemmers (en soms ook bij oudere, nietwaar Jari) durft dit al eens mislopen. En een aankomst in vlinderslag zorgt geregeld voor een verfrissende douche voor de official.
- En welke zwemnummer jureer je minder graag?
Spurtwedstrijden waarbij je alleen aan een baan staat met een kamprechter die graag op tijd naar huis wil (en dus weinig tijd laat na aankomst laatste zwemmer): namen controleren, start en aankomst evalueren, tijd opnemen en in tweevoud noteren en ondertussen nog tijden opzoeken van nieuwsgierige zwemmers. De zondag lijkt dan soms meer op een werkdag.
- Heb je nog andere hobby’s buiten het zwemgebeuren?
Ik sta niet alleen naast het zwembad als official maar lig er ook regelmatig in als zwemmer bij de masters. Ik had vroeger nooit gezwommen, dus veel geleerd op enkele jaren en ik leer nog steeds bij. Daarnaast ook regelmatig joggen en fietsen. Dus triatlon, maar dan in héél korte stukskes en verspreid over verschillende dagen.

 

An Bastiaansen / Sportsecretaris SVAZ en Afgevaardigde SVAZ - BRABO

 

AB2In het dagelijks leven ben ik werkzaam op de IT afdeling van een Engineering bedrijf. Hier ontwikkel ik business ondersteunende computerprogramma's.

Ik vind het plezierig om afgevaardigde te zijn. Dit geeft mij de mogelijkheid een andere relatie op te bouwen met onze zwemmers, die dan iets meer zijn dan besttijden op een blad. Daar ik de organisatie van het wedstrijdzwemmen draag, ben ik verantwoordelijk voor de uitnodigingen, inschrijvingen en
wedstrijdcommunicatie. Ik zie dan alle namen passeren, inclusief de inschrijftijden.
Het is leuk om er voor onze wedstrijdzwemmers te zijn, zeker voor hen die de eerste passen in het competitiegebeuren zetten en (soms) vol zenuwen aan de ingang van het zwembad staan. Zenuwen niet zozeer voor het zwemmen maar wel voor het hele gebeuren er rond (en niet alleen de zwemmers maar ook menig ouders). Als afgevaardigde help ik hen deze zenuwen te overkomen in de vorm van wegwijzer en houvast, daarnaast fungeer ben ik ook als eet/drink coach om onze zwemmers eraan te herinneren de voorraden aan te vullen. De meeste zwemmers zitten uren in het zwembad om een zwemnummer van enkele minuten te zwemmen. Tijdens die momenten fungeer ik als stressafleider. Natuurlijk is het super om de leuke verhalen die je direct of indirect hoort, mee te pikken.

Naar zwembaden toe heeft het Wezenberg-bad mijn voorkeur, omdat ik daar zowel de zwemmers kan zien zwemmen, zien rusten/wachten, en ook de ouders in de buurt zijn. Ook het Sinterklaaszwemfeest (zwembad Berchem) van de PRANT vind ik wel tof, om de Sint-sfeer levendig te houden.

 

Etienne Desfossés / Kamprechter

 

Etienne- Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben beroepsmilitair, meer bepaald majoor, en korpscommandant van de Transport Eenheid Brussel. Concreet beheer, coördineer en controleer ik een +/- 130 militairen in diverse graden en beroepsactiviteiten. Een rijk gevulde agenda, met vele contacten in de twee landstalen, en veel vergaderingen.
- Waarom ben je official in de zwemsport?
In het begin van mijn militaire loopbaan woonden we met de familie in Duitsland, en toen het tijd werd dat de kinderen zich wat vrij zouden leren bewegen in het water, verwees men ons naar een groep van echtgenotes en oudere kinderen collega's militairen die in de omgeving de kinderen watergewenning en
zwemles gaven. Nog voor de terugkeer naar België in 1985 werden de eerste stapjes gezet richting wedstrijdjes. Na onze verhuis in Mechelen, en lid van een zwemclub, vroeg men mij te helpen bij wedstrijden, eerst bij de organisatie, dan aan de kassa, toen om official te worden.
- Hoe lang ben je reeds official?
Sinds 1997, toen onze oudste zoon mee zwom bij de "eendjes" (nu noemen ze die zwemmers de "9- en 10- jarigen" om verwarring met sommige groepen in de watergewenning van clubs te vermijden). Aanvang 2002 werd ik jurysecretaris (onze jongste werd toen 10 jaar), en in 2006 kamprechter. Tenslotte mag ik sinds 2010 ook wedstrijden leiden met elektronische tijdopname.
- Wat is de mooiste zwemstijl voor jou?
Onze oudste zoon zwom zeer knap schoolslag, maar in feite is de meest complete stijl... in het meest complete nummer, de 400 meter wisselslag!
- Heb je anekdote die je kan delen nav een gebeurtenis op een wedstrijd?
Ik heb op die 18 jaar al heel wat meegemaakt... kinderen te laat aan de oproepkamer, of die met badsloefjes op de startblok gaan staan... Een official die na de wedstrijd zegt "oei, ik heb geen tijd op mijn chrono"...Onze dochter, die na een zwemstage in het Zuiden, verkeerd werd afgeroepen op een Belgisch
Jeugdkampioenschap aan de oproepkamer, en niet heeft kunnen deelnemen. Een kamprechter die zijn GSM opnam tijdens de startprocedure... De meest merkwaardige scenes maakte ik mee tijdens het Europees Jeugdkampioenschappen in Antwerpen, waaraan ik twee keer kon meewerken: een razende Russische trainer, een trainer van Turkije die we hebben moeten buitenzetten uit de Wezenberg... maar vooral bedankingen van vele, vele delegaties van Europese landen, van de Far Oer Eilanden tot Georgië!
- Wat is het leukste nummer om te jureren?
In feite hebben ze allemaal hun karakteristieken... in de wisselslag zie je alle stijlen, bij de lange afstand moet je goed opletten dat je correct meetelt... bij spurt nummers in een 50m bad ligt je tong na 80 reeksen wel op de grond als je zwemrechter bent... maar dat mag ook eens!
- En welke zwemnummer jureer je minder graag?
Eigenlijk geen! Er zijn echter soms zo veel discussies bij het keerpunt rugslag, dat ik steeds blijf herhalen: "discussie is twijfel, en bij twijfel geldt de gouden regel in het zwemjureren: bij twijfel, voordeel zwemmer"!
- Heb je  nog andere hobby’s buiten het zwemgebeuren? Naast het jureren help ik ook al vele jaren mee in de organisatie van grote wedstrijden zoals de Belgische Kampioenschappen. Maar in de vrije weekends ga ik zeer graag wandelen en ook eens genieten van lokale gastronomie in België of Frankrijk.

 

Dirk Meuleman / TAK Official

 

DM t

- Wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben verantwoordelijke van de logistieke afdeling bij de firma Caldic Belgium te Hemiksem. Wij zijn een distributeur en producent van chemicaliën en voedingsadditieven. Hier houd ik mij bezig met het inplannen van transporten, beheer de contacten met transporteurs en onze verkoopafdelingen.

- Waarom ben je official in de zwemsport?

In de eerste plaats om de zwemclub te helpen. Verder is het natuurlijk leuk om alles van dichtbij te beleven. Je ziet je eigen kind(eren) vlakbij zwemmen en je leert veel bij over het zwemmen in het algemeen. 

- Hoe lang ben je reeds official?
Nu 3 jaar (mijn 4e seizoen is net gestart)
- Wat is de mooiste zwemstijl voor jou?
Rugslag, heel sierlijk indien goed uitgevoerd.
- Heb je anekdote die je kan delen nav een gebeurtenis op een wedstrijd?
Kimberley Buys zwom eens een Belgisch record in mijn baan, het voelde even aan alsof dat mijn verdienste was.
- Wat is het leukste nummer om te jureren?
De vrije slag is een welkome afwisseling omdat er bijna geen zwemfouten kunnen gemaakt worden. Je kan dan al eens naar je vrouwtje zwaaien in het publiek of een praatje maken met de official naast je. Concentratie mag dan even” iets minder” zijn.

- En welke zwemnummer jureer je minder graag?
Schoolslag, …niet altijd makkelijk om die jonge zwemmertjes uit te sluiten voor zo’n domme fout als “niet met beide handen de muur geraakt”, maar zij moeten natuurlijk leren uit hun fouten.
- Heb je nog andere hobby’s buiten het zwemgebeuren?
Ik lees heel veel boeken, meestal detective. Sta thuis ook dagelijks aan het kookfornuis waar ik vreemd genoeg ontspan na een stresserende werkdag, en verder ga ik ook 3 x per week mijn 5 km lopen. Ik geef toe qua afstand een bescheiden niveau, maar ik voel me daar het beste bij en hou het waarschijnlijk daarom ook al meer dan 7 jaar vol.

 

 Bart Valgaeren / TAK Official

 

BV t- Wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben zaakvoerder van het dienstenchequebedrijf Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., wij stellen meer dan 900 mensen te werk in de provincie Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant
- Waarom ben je official in de zwemsport?
Toen mijn dochter Liesbeth enkele jaren geleden wedstrijden begon te zwemmen, besloot ik om de opleiding voor official te worden te volgen. Zo kon ik lekker dicht bij haar zijn aan het zwembad.
- Hoe lang ben je reeds official?
Dat zal 4 jaar zijn
- Wat is de mooiste zwemstijl voor jou?
Vlinderslag
- Heb je anekdote die je kan delen nav een gebeurtenis op een wedstrijd?
Enkele jaren geleden zwom 1 van onze zwemmertjes haar eerste wedstrijd in de Wezenberg, de 400m tijdens de B races. Ze vertrok als een speer en toen ze na 100 meter aan het keerpunt kwam, vroeg ze mij of ze nog moest. Ik antwoordde dat ze toch nog enkele keren over en weer moest (nog 6 lengtes). Met een bedenkelijke blik in haar ogen vertrok ze, maar na een 5-tal meters keerde ze terug en zei ze... Ik denk niet dat ik dat ga doen...
- Wat is het leukste nummer om te jureren?
4 x 100 meter vrijeslag en wisselslag, lekker druk aan de startblok
- En welke zwemnummer jureer je minder graag?
1500 meter in een 25 meterbad. Rarara waarom?
- Heb je nog andere hobby’s buiten het zwemgebeuren?
Ik durf al eens een balletje te slaan op een golfbaan. (Ed. Bart blijft een zeer bescheiden man daar hij goed overweg kan met golfclubs en balletjes)

 

Franky van Limbergen / TAK Official

 

- Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik werk voor Atlas Copco Rental in Rumst
- Waarom ben je official in de zwemsport?
Omdat het bestuur het heel lief gevraagd heeft en omdat ik meer wou weten over de zwemsport.
- Hoe lang ben je reeds official?
Sinds maart 2013, dus nu iets meer dan 2 jaar.
- Wat is de mooiste zwemstijl voor jou?
Wisselslag is geweldig en voor vlinderslag heb ik het meeste respect, (als ik het zelf probeer verdrink ik al na 10 meter)
- Heb je anekdote die je kan delen nav een gebeurtenis op een wedstrijd?
Een zwemmer aan de startblok die zijn trainingsbroek uit doet en dan pas opmerkt dat hij zijn onderbroek nog aan heeft ipv zijn zwembroek (en hij was nog op tijd terug voor de start van de reeks)
- Wat is het leukste nummer om te jureren?
Aflossingsnummers, er heerst dan steeds een geweldige sfeer rondom de startblok en het is dan altijd wringen om als official de ruimte te krijgen om je werk te doen.
- En welke zwemnummer jureer je minder graag?
Rugslag, bij deze zwemstijl zijn de keerpunten altijd moeilijk te beoordelen.
- Heb je nog andere hobby’s buiten het zwemgebeuren?
Ik speel tennis.


Tim Marichal / Starter en Kamprechter

 

tim- Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben een projectmanager voor een Brusselse bouwpromotor en hou mij dus bezig met de ontwikkeling en opvolging van het bouwen van appartementen. Wij zijn voornamelijk gespecialiseerd in de investeringsmarkt.
- Waarom ben je official in de zwemsport?
Gewoon omdat ik het graag doe. En zonder de officials kan een wedstrijd ook niet doorgaan. Ik sta liever aan het bad iets actief te doen, dan te moeten wachten in de tribune tot een van mijn jongens moet zwemmen. Ik ben dan trouwens veel rustiger als official dan moest ik in de tribune zitten.
- Hoe lang ben je reeds official?
Ik ben official sinds 2001
- Wat is de mooiste zwemstijl voor jou?
Persoonlijk vind ik de 400 wissel de mooiste wedstrijd. Reden hiervoor is dat je met deze wedstrijd de meest complete zwemmers ziet zwemmen. Daarnaast hou ik ook van een wedstrijd 200 vlinder. Spijtig genoeg zijn er maar weinige zwemmers die zich wagen aan deze wedstrijden.
- Heb je anekdote die je kan delen nav een gebeurtenis op een wedstrijd?
Dat je best als official ook reservekledij kan meebrengen. Gedurende al de jaren dat ik al official ben, is het al gebeurd dat een official tijdens het jureren in aanraking komt met het zwemwater. De laatste keer was het de zwemrechter die tijdens de wedstrijd zich misstapt en zich net niet kan vasthouden aan de
paal van de valse startlijn. De enigste uitweg, zonder zich te bezeren, was, springen in het water. Een mooi moment dat ik persoonlijk heb meegemaakt is: als official sta je heel dicht bij het gebeuren zelf. Als dan het publiek spontaan begint te applaudisseren en officials ook na een wedstrijd 1500m waar
je eigen kind aan deelgenomen heeft, komt dit heel intens over. Wetende dat je als jury niet mag supporteren, je moet je neutraal opstellen.
- Wat is het leukste nummer om te jureren?
De 200 en 400 wissel. Want hierbij komen alle zwemslagen aan het bod. Ook de aflossingswedstrijden zijn leuk om te doen.
- En welke zwemnummer jureer je minder graag?
geen enkele eigenlijk, ieder nummer heeft zijn charmes
- Heb je nog andere hobby’s buiten het zwemgebeuren?
Lopen en fietsen. Voor het lopen ben ik volop in voorbereiding voor de halve marathon. Doel dat ik mezelf heb voorgesteld is ooit een marathon te lopen. Maar hiervoor moeten er nog heel wat kilo's af. Wat fietsen betreft is het puur voor plezier. Ook hier één doel, voor ogen. De Mont-Ventoux. En indien ik
genoeg getraind zou hebben "La Marmotte". Maar dit zal misschien bij een dromen blijven.

 

Glen Naegels / Afgevaardigde SVAZ - BRABO

 

GN t- Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben Bediende bij de firma AZO waar ik insta voor de aankoop en verkoop van onderdelen.
- Waarom ben je afgevaardigde in de zwemsport?
In een vorig leven heb ik zeer veel aan sport gedaan en zo ook veel tijd doorgebracht in een sportclub en op wedstrijden als atleet.Zo kan ik mij dus “een beetje” voorstellen wat een zwemmer doormaakt voor en na een wedstrijd! Aangezien ik dan ook graag omga met sportmensen , dacht ik , ik geef me op als
afgevaardigde.
- Hoe lang ben je reeds afgevaardigde?
Dat moet nu ongeveer 1 jaar zijn.
- Wat is de mooiste zwemstijl voor jou?
Allemaal hebben ze wel iets , maar vlinder is wel prachtig mits goede uitvoering natuurlijk…
- Heb je anekdote die je kan delen nav een gebeurtenis op een wedstrijd?
Eigenlijk een spijtige, door mijn eigen fout. Deze gebeurde vorig jaar met de wedstrijd in Nijlen , daar ben ik te laat een zwemmer gaan halen voor de oproepkamer… niet leuk natuurlijk voor de zwemmer maar ook voor mij. Hij was dan ook nog eens uitgesloten ook. Echt jammer.
Wat wel plezant is, is het omgaan met en de leuke verhaaltjes die je te horen krijgt van de zwemmers … daar zijn zeer interessante verhalen bij zene , maar die ga ik je uiteraard niet verklappen!!!

 

Frank Baert / Voorzitter SVAZ en TAK Official

 

FB tIn het dagelijkse leven is Frank marketing manager bij Gates. Hij is (zoals de meeste onder ons) via zijn kinderen in aanraking gekomen met de zwemsport. "Als je beide kinderen bij de club zijn en wij beide official, raak je meer betrokken bij de club. Toen me werd gevraagd om in het bestuur te komen leek me dat
dan ook de kans om mee het beleid van de club te bepalen en te helpen bij het voortbestaan van een gezonde club".
Binnen SVAZ is Frank onze secretaris. Als secretaris van SVAZ onderhoud ik de contacten met de VZF (Vlaamse Zwemfederatie), verzorg ik de inschrijvingen van onze leden en beheer ik de aanvragen en administratie rond de wedstrijdlicenties.Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de subsidiedossiers.
Binnen het bestuur ben ik ook verantwoordelijk voor de officials en het volwassenzwemmen.

- Waarom ben je official in de zwemsport?
Dat is niet moeilijk, zonder officials en andere vrijwilligers kunnen er jammergenoeg geen wedstrijden doorgaan.
- Hoe lang ben je reeds official?
Dat zal nu een kleine 10 jaar zijn
- Wat is de mooiste zwemstijl voor jou?
Daar hoef ik niet te lang over na te denken, vlinderslag.
- Heb je anekdote die je kan delen nav een gebeurtenis op een wedstrijd?
Mijn zoon Jari zwom bij zijn eerste wedstrijd - na verlies van zijn zwembril - een stuk van zijn race in de aanpalende baan
- Wat is het leukste nummer om te jureren?
individuele wisselslag.
- En welke zwemnummer jureer je minder graag?
Een 1500m afstand, waarschijnlijk ben ik niet de enige official die daar zo over denkt.
- Heb je nog andere hobby’s buiten het zwemgebeuren?
Ik ga graag fietsen en in de wintermaanden skien.

 

Jurgen Anthoni / TAK Official en kandidaat jurysecretaris

 

JA- Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben zaakvoerder van LOOP. Wij ontwikkelen serviceprocessen en adviseren/coachen bedrijven omtrent dienstverlening, innovatie en strategie.
- Waarom ben je official in de zwemsport?
Toen mijn beide dochters (Jolien en Amelie) het CKNV (SVAZ Clubkampioenschap voor niet-vergunningshouders) meezwommen stond ik reeds achter de startblok als niet-officiele tijdopnemer. Toen Amelie naar de WZ3-groep doorschoof heb ik ook de stap naar Official gezet. Enerzijds om de spelregels achter de zwemsport te doorgronden en anderzijds om mij nuttig te maken voor de club en sport.
- Hoe lang ben je reeds official?
Momenteel ben ik nu aan mijn 2e seizoen begonnen.
- Wat is de mooiste zwemstijl voor jou?
Persoonlijk vind ik schoolslag de mooiste slag, daarnaast is vlinderslag ook prachtig maar enkel een klein groepje beheert echt de finesse van deze zwemstijl. Daar ik wel wat problemen heb om de steekvoeten en beenbewegingen van schoolslag piekfijn uit te voeren blijf ik met afgunst kijken naar hen die het wel
perfect kunnen uitvoeren.
- Heb je anekdote die je kan delen nav een gebeurtenis op een wedstrijd?
Tremelo 2015. Tijdens deze laatste zwemwedstrijd (voor Amelie) van vorig seizoen was zij sterk bezig op de 100m vrije slag. Amelie was aan het flirten met het clubrecord op deze leeftijd en ik stond als TAK langs de baan. in de laatste 25m heb ik haar (kort) aangemoedigd tot ik mij herpakte en de bedenking maakte dat je als official onpartijdig moet blijven. Ze had toen wel een gouden medaille maar evengoed zou ze door mijn toedoen uitgesloten kunnen zijn. 
- Wat is het leukste nummer om te jureren?
Alle zwemnummers met de kleinste competitiezwemmers. De sfeer is dan wat gemoedelijker rondom de startzone en die zwemmertjes op hun gemak stellen is bijzonder fijn om te doen. Het is niet de eerste keer dat men mij vraagt welke stijl men moet zwemmen.
- En welke zwemnummer jureer je minder graag?
lange afstandnummers in de Wezenberg, zeker als keerpuntrechter niet heel leuk om te doen.
- Heb je nog andere hobby’s buiten het zwemgebeuren?
Ik ben altijd al met sport bezig geweest. Vroeger heb ik altijd op hoog niveau aan competitieklimmen gedaan. echter door wat vingerletsels ben ik hiermee gestopt. Dan ben ik beginnen hardlopen en focus mij nu op de lange-afstandsnummers in het lopen. Momenteel vervolledig ik mijn opleiding tot loopcoach aan de
VTS.

 

Alain Tuzney / TAK Official

 

Voor alle officials een dikke merci!

inzet

 

 

 

 

Steun ons: koop via Trooper!

banners 04

Partners SVAZ

BRABO website

logo