Okt 05 2015

Enkele termen en afkortingen uit de zwemsport

A-tijden, Limiet-tijden, A-limiet - Voor sommige wedstrijden worden er maximum-inschrijftijden gehanteerd. Dit wil zeggen dat de zwemmer, aan de hand van zijn absolute besttijd, moet kunnen aantonen binnen de gestelde maximumtijd een bepaalde afstand te kunnen overbruggen in een specifieke zwemstijl. Deze limiettijden zijn door de VZF per leeftijdsjaar vastgelegd. Tabel met de A-tijden kan U hier terugvinden.

Loodsvisje - Een gadget dat de zwemmers (tot de leeftijd van 14 jaar) krijgen voor het behalen van hun eerste Limiettijd van het jaar

Haaien - dit zijn scherpere tijden per zwemnummer dan de A-limieten. Deze worden uitgevaardigd door de KBZB

Rudolphpunten - Een andere manier om tijden te bekijken is de Rudolphscore. Dr. Klaus Rudolph stelde een tabel samen om een inschatting te kunnen maken van de waarde van een tijd. Hij voerde een correctie uit naar leeftijd en geslacht. Een absolute wereldtijd is 20 punten. Hier kan U deze tabellen terugvinden.

Besttijden - besttijden van uw zoon/dochter kan je hier terugvinden of via www.swimrankings.net Deze website neemt alle besttijden over van alle wedstrijduitslagen. Via een zoekopdracht geef je naam en voornaam in en dan zou uw zoon/dochter in de lijst moeten voorkomen. Je klikt hem/haar dan aan en krijgt een overzicht van besttijden. Deze lijst vormt ook de basis voor de bepaling van de A-limieten.

Inschrijftijd - bij iedere wedstrijd schrijven we de zwemmers in met hun besttijd op dat zwemnummer, dit is dan de inschrijftijd. Dit bepaalt in welke serie en baan de zwemmer zal zwemmen. Indien er geen besttijd is voor een bepaald nummer zal de zwemmer zonder tijd ingeschreven worden, NT.

Sleutelgat - Bij schoolslag mag de zwemmer (na de start en na ieder keerpunt) 1 armbeweging maken waarbij de armen volledig tot aan de benen mogen gebracht worden. Een vlinderslag beenslag is toegelaten tijdens die eerste armbeweging. Deze armbeweging noemen we sleutelgat.

KP - keerpunt

VZF - Vlaamse zwemfederatie (www.zwemfed.be)

KBZB - Koninklijke Belgische zwembond (www.belswim.be), zij organiseren het BK of Belgisch kampioenschap

FINA - Federation Internationale de natation