Okt 05 2015
Webmaster
Nieuws

Sportvoeding

voeding1Vrijdagavond was het verzamelen geblazen voor onze WZ2 en WZ1 wedstrijdgroepen. Die avond was er een presentatie georganiseerd over voeding voor zwemmers. Inge de Ridder was de spreekster van dienst, sportdiëtiste en verbonden als voedingsdeskundige aan de BRABO kernploeg. 

Met heel wat kennis terzake heeft ze ons de basisvoorwaarden van een gezond en gevarieerd menu uitgelegd. Daarnaast gaf zij tal van tips aan de hand van enkele gevatte anekdotes. Buiten voeding hebben we ook stilgestaan bij (sport)drank en timing. Naast het fysieke trainingsschema dat onze zwemmers hebben is het duidelijk dat men ook een voedingsplan en drinkschema moet respecteren. De belangrijkste punten sommen we hier graag nogmaals op;

 

- Voldoende drinken. Buiten de trainingen moeten onze atleten voldoende drinken. 1,5 liter verdeeld over de hele dag is een streefdoel. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we goed gehydrateerd aan de training of wedstrijd beginnen. Tijdens de training (1 uur of langer) zorgen we dat we ieder kwartier iets kunnen drinken om geen prestatieverlies te krijgen en optimaal te kunnen trainen.  Na de training is het belangrijk om de reserves aan te vullen en drinken we tot onze dorst weg is (en dan nog enkele slokken extra). Ook tijdens een wedstrijd moeten we erover waken goed (maar niet teveel) gehydrateerd te zijn.

Hier kan u nog het drink2swim schema terugvinden. Dit schema was ook meegegeven tijdens de infoavond. Tevens kan u hier ook de hydratatietest vinden.

 

- Eten om te zwemmen. Belangrijkste is dat we voldoende koolhydraten nuttigen. Zowel de trage als de snelle koolhydraten moeten we tweemaal per dag trachten te eten. Het verschil tussen de snelle en trage koolhydraten is de snelheid van verteren en dus het opnemen van de voedingsstoffen door ons lichaam. Snelle koolhydraten geven dus sneller hun energie af aan het lichaam belangrijk voor ons op te laden voor een wedstrijd of zware training. Deze koolhydraten vullen we aan met 2 stukken fruit per dag en 2 melkproducten. Natuurlijk vergeten we ook de groenten niet, een belangrijke bron van vitaminen en mineralen.

 

- Eten om te herstellen. 

voeding2

Na een training of wedstrijd moeten we ons lichaam helpen te herstellen. Dit doen we door METEEN na de training een eiwitrijk product te eten of te drinken. Eiwitten vinden we terug in zuivelproducten (yoghurt, chocomelk, pudding) maar ook in een boterham met magere vleeswaren zoals Kippenwit.

 

 

- Timing. Ook timing en organisatie van de verschillende eetmomenten is belangrijk. Zeker omdat niet alle voedingsstoffen even snel worden opgenomen en sporten met een volle maag niet ideaal is. Ideaal is een laatste maaltijd (vetarm) 2 tot 3 uur voor de training of wedstrijd te nemen. Een uurtje voor de wedstrijd of zware training kunnen we dan nog een koolhydraat-rijke snack als tussendoortje eten (rijpe banaan, peperkoek, rozijnen) en niet vergeten te drinken. Tijdens de wedstrijd eten we best kleine maaltijden die vezelarm zijn. Belangrijk is dat we de drie belangrijke eetmomenten van de dag respecteren, ontbijt - middagmaal en avondmaal en deze aanvullen, aan de hand van de sportintensiteit met bijkomende snacks.

 

 

Steun ons: koop via Trooper!

banners 04

Partners SVAZ

BRABO website

logo